2006-09-10

Stolt, mallig, ödmjuk och ”ohaenes”

Känslor jag bär med mig hela tiden. Jag är oerhört stolt och mallig över att jag - jag - lyckats gå ner 40 kg och att jag hela tiden kämpar med att klara av det. Stolt och mallig så jag förmodligen kan bli rätt ”ohaenes” mellan varven.

(Jag måste använda just det dialektala ordet för det går inte att beskriva det ”på svenska” - att vara ”ohaenes” är ungefär att man är otrevlig att vara med, att man är svår att ha med att göra. Mallgrodor, bråkiga barn som inte lyssnar, besserwissers - alla har det gemensamt att de är ”ohaenes”.)

Jag är också ödmjuk över att just jag råkade ha den styrkan som behövs. Ödmjuk inför att få uppleva lyckan att se sig själv i spegeln och tycka om det som möter mig. Inför andra överviktiga personer som mår dåligt i sin kropp önskar jag att jag kunde delge känslan av att ha lyckats. Delge dem hur mycket det är värt det!

Jag kan bli ivrig, nästan påflugen, när jag pratar med andra som jag också vet kämpar, men som kanske inte just vid det tillfället är 100% i ”rätt tänk”. När man inte är där själv blir det bara fel om någon kommer med klämkäcka tips och tankar. Man vet att man borde men... Jag vet ju detta och ändå är det så lätt att bara gå på i ullstrumporna. Då är jag förmodligen också ”ohaenes”...

Men jag tänker fortsätta vara stolt och mallig, utan att för den skull medvetet trampa på någon annan. Jag har faktiskt klarat av det som så många kämpar för, men väldigt få lyckas med. Jag har klarat det! Tanken svindlar, ibland får jag nypa mig i armen för att inse att det är på riktigt. På insidan är jag samma. På insidan kommer jag alltid att vara en ”tjockis”. Jag vet ju så väl hur det känns. Jag vet ju så väl hur mycket plats och energi det tar att ta stor plats. Hur jag begränsade mig själv för att inte ta plats, inte synas - när det var just det jag gjorde hela tiden.

Samtidigt som ”tjockisen” finns kvar, samtidigt som jag alltid kommer att minnas hur det känns, har jag idag ett enormt behov av att ta den plats jag fysiskt sett inte längre behöver. Jag vill synas! Jag vill berätta och dela med mig, både för att jag är stolt och mallig och faktiskt vill skryta om det Men också, och mer viktig, för viljan att berätta för andra som inte hittat orken och styrkan så att de kanske kan göra det. Jag vill få fram ”det är värt varenda jobbig sekund, varenda sötsak du på vägen låter bli, varenda ”socker-abstinens-darr” du kommer att drabbas av”.

Det är så värt det!!

9 kommentarer:

M sa...

wow, grattis till viktminskningen! Jag gick själv ner 11 kilo (inget att ens nämna i jämförelse med dina 40, men ändå) för ett par år sedan, så jag kan föreställa mig din kamp. Grattis igen!

Ina sa...

Matilda: Tack för beröm och tack kommentar. Jag tror inte att mängden kilo man går ner går att sätta på en skala hur jobbigt det är. Alltså att 11 kg är 11 på skalan och 40 kg är 40 på samma skala. Att gå ner i vikt och stanna där - det är fantastiskt bra gjort oavsett var man var när man började! Så grattis även till dina förlorade kilon!

Var dags glimtarn sa...

Hur motiverade du dig själv då!!?? Jag har ju hejjat på dig och är mäkta imponerad. OCh nu tänker jag, kan hon kan jag. Fast jag har inget viktproblem har vägt mina 52 sen jag var typ 19 år, tydligen perfekt BMI eller vad det heter. Vi är olika och har olika laster. Jag vill få bra kondis! Jogga, spelar tennis gör jag men det räcker inte för att bygga min usla kondis. SÅ akileshälen, de där få ciggen som blir fler och fler, hur motiverar jag mig att sluta luras av nikotintrollet. Kan man köra din metod??? Kanske är det mintur att sluta impas och ta tag i egna laster...

Ina sa...

Ja, hur gör jag? :o) Dels är känslan nu värt allt - jag vill aldrig mer må så dåligt pga av min kroppshydda som jag gjort i så många år! Jag är ju lite kär i mig själv, som jag sa till dig, och det vill jag fortsätta vara. Men från början handlade det både om hur dåligt jag mådde i mig själv OCH om att överleva. Jag får ju inte vara tjock om jag har tänkt bli gammal - och det har jag tänkt!

Tror att du kanske kan använda samma. Livet! Man dör av cigaretter, man DÖR verkligen. Är det värt att lämna H, H & O för att få fortsätta luras av nikotintrollet? Gnugga in det, det är det alternativet du leker med. Ska de små "belöningstrollen" i hjärnan få styra? Förlöjliga behovet, förstora dödsångesten - smacka in en käftsmäll och BESTÄM dig! Om du verkligen vill sluta så är det inte så svårt - det är beslutet som är svårt!! Jag ska heja på dig lika intensivt som du gjort på mig!!

En annan sak, hur lång är du? *BMI-missbrukare* :o)

Var dags glimtarn sa...

Ah vad är jag, 164 tror jag. BMI tjejen : )

Ina sa...

Då ligger du på 19,2-19,3 precis i undre kanten av normal och hälsosam vikt (19). Utan att anstränga sig... *suckar lite avundsjukt* Vi har verkligen olika saker att kämpa med. Ut och golva nikotintrollet nu! Gör ett serveess ;oD !

Anonym sa...

Som jag har sagt förut så är jag otroligt imponerad av dig. Skulle önska att jag kunde anamma samma järnvilja som du har. Men jag har dig som förebild eftersom jag vet hur du har kämpat och till slut lyckats med att komma i mål.

Ina sa...

Ja, Carina - du vet att jag är minst lika imponerad av dig och vad du åstadkommit! Jag hejar på hela vägen med vikten, samtidigt som du också måste minnas att njuta av vad du klarat av!!

Anonym sa...

självklart vill du ta den plats du inte längre behöver.. du har gjort ett jätte jobb!!! Och jag är jätte imponerad!!! Och du har all rätt att vara stolt och glad i din nya kropp. Förstår att du vill visa den för alla :-)

Jag har inte haft samma viktproblem som du men jag har i alla fall gått ner 8 kg sedan förra våren, då lade jag om min kost drastiskt och uteslöt socker osv... Nu jobbar jag på att forma kroppen så den blir lite fastare.

Kramar Anna